ZP Texel

ZP Texel

De belangenvereniging van zzp'ers - mkb'ers en freelancers Sterk en divers netwerk van professionals op Texel Versterk je eigen positie en ondersteun ook een collega Waardevolle bijeenkomsten voor de leergierige ondernemer Vertegenwoordigt de kleine ondernemer zowel on- als offline

Word ook lid van ZP Texel, meld je aan via de site
of kom langs op één van onze meetings. Elke 13e van de maand kan je er bij zijn!

Op 13 mei gingen we op pad. Na de koffie bij Paal 33 hebben we een rondje gelopen door de duinen en over het strand. Ondertussen kregen we hele nuttige tips hoe we betere foto's konden maken van ZP Texel-leden Kees Goedegebure en Peter van Zundert. Na afloop heeft een aantal van ons 3 foto's ingeleverd. Hieronder kun je de tips van Kees lezen bij deze foto's.

 

Elly 1

Algemeen: De foto van een pluizebol van de paardenbloem is goed scherp op de foto gekomen. Nog wat vochtig van dauw zijn de pluisjes nog niet klaar om op te stijgen, maar je kunt de zaadjes al zien. De foto impliceert ‘wachten tot het goede moment’.
 
Compositie: Goed geluisterd naar het verhaal over de regel van derden. Paardenbloem staat op linkse verticale as.
 
Advies: Achtergrond blijft nog wat druk dus neem wat meer afstand en dan zoem dan in op de pluizebol. Dan zal de achtergrond nog wat vager worden en komen de zaadpluizen beter uit. Zoals bijvoorbeeld bij de foto hierna van de slak.

Elly 2

Algemeen: Leuke foto van de slak op het paaltje. Je loopt er snel aan voorbij maar even goed kijken naar de mogelijkheden, levert dan toch deze foto op. Ook goed van scherpte.
 
Compositie: Paaltje goed geplaatst en de roestige draad geeft een leuke bijdrage aan de foto. Achtergrond prettig vaag gehouden. Accent ligt daardoor op paaltje met slak.
 
Advies: Paaltje nog wat hoger in de foto plaatsen zodat de slak op het kruispunt rechtsboven komt. Nu net even iets teveel ‘leeg groen’ erboven.

Erica 1

Algemeen: Paal van bovenaf genomen en dat levert een leuk standpunt op! Gras onder, draad boven, dat geeft diepte aan de foto. De scheuren in de paal en de verwering in de kop, vertellen ook een beetje het verhaal van deze paal.
 
Compositie: Paal is net uit het midden geplaatst. Dat maakt  het wat prettiger om naar te kijken. Maar weinig onderwerpen komen in het midden goed tot hun recht!
 
Advies: Deze paal en standpunt op een later tijdstip nog eens doen als de zon al oranje kleurt. Dat geeft een fijnere sfeer en brengt de paal met draad tot leven!

Erica 2

Algemeen: Verrassende foto met een geweldige ‘rustige dynamiek’! Het karretje staat richting water. De bandensporen verraden dat er iets te water gelaten is. Ook het zand op de banden geeft te denken. Dit laat de kijker raden en fantaseren. Leuk!
 
Compositie: Goede compositie! Het karretje ‘rijdt’ de foto in en laat de kijker richting zee kijken.
 
Advies: Niet veel. Foto is goed genomen. Betere weersomstandigheden zou de horizon wellicht wat scherper kunnen tekenen.

 Jord 1

Algemeen: Het bewijs dat je met een iPhone/smartphone mooie resultaten kunt bereiken. Lucht is goed doortekent. Door te belichten op een donkerder stuk, lukt dat goed.
 
Compositie: Horizon ongeveer op een derde en de lucht de rest. Die is interessant genoeg om zo’n verdeling te kiezen. 
 
Advies: Het duin is door de belichting een ietsje te somber. Dat kun je oplichten achteraf in een bewerkingsprogramma. Voor de smartphone is Snapseed een prettige app (en gratis!).

 

 Jord 2

 Algemeen: De slak op het paaltje nog een keer en nu de slak centraal in de foto geplaatst. De achtergrond is donkerder waardoor de slak op zijn lichte platform er goed uitspringt.

Compositie: Veel symmetrie in de foto. De achtergrond geeft er nog een beetje losse ‘touch’ aan. Maar door het onderwerp centraal te plaatsen en door de symmetrie in de foto, kan het wat saai ogen. Symmetrie neigt tot kijken naar de vorm en niet meer naar de inhoud.
 
Advies: Er gebeurt niet zoveel. Probeer deze situatie ook eens iets meer vanuit links of rechts te fotograferen waardoor de draad de symmetrie weer doorbreekt.

 

Nienke 1

Algemeen: Een foto waar iets op gebeurt haha. Hier leg ik wat uit over het fotograferen. De houding en het gezicht en de camera vertellen dat. Je ziet de dame geïnteresseerd luisteren wat het effect versterkt. De achtergrond laat iets van de locatie zien. De lucht is wat bleekjes maar in die weersomstandigheden nagenoeg onoverkomelijk.
 
Compositie: Prima dat beide personen nog onder de bleke lucht vallen en zo beter tegen het duin aftekenen. De gebogen vorm van de struikjes geven een prettige lijn in de achtergrond.
 
Advies: Om zo’n bleke lucht te voorkomen, kun je de belichting op automatisch zetten. In je compositie zoek je een iets donkerder partij en kijk wat dit doet met je lucht en je foto. Druk de sluiter half in wanneer de belichting goed is, bepaal je definitieve compositie en druk dan af. Controleer altijd even of het resultaat goed is.

Nienke 2

Algemeen: In detail prachtig! De zaden en pluisdraden mooi in beeld gebracht en het stralende effect daarvan. De twee bodems die al leeg zijn lijken als satellieten er omheen te draaien. De achtergrond is rustig genoeg om de aandacht op de pluizebol te houden.
 
Compositie: De twee bodems geven nog iets van dynamiek waardoor de bol (bijna) in het midden kan staan.
 
Advies:  Rechts en van boven iets afsnijden zou de foto net even wat pittiger maken. De bol linksonder is nl mooi van scherpte en voegt echt iets toe aan de foto.

 

Nienke 3

Algemeen: Zo’n actief kind maakt de foto dynamisch en leuk om naar te kijken. Ze is druk in de weer en laat zien dat kinderen aan water, zand en een schep genoeg hebben om zich te vermaken.
 
Compositie: De horizon staat op een derde van boven. Ruim voldoende lucht omdat hier weinig in te zien is. Zo’n actief onderwerp als dit kind wordt graag op een van de vier kruispunten geplaatst waar we over hebben gesproken: De Regel van Derden. Dit om te oefenen waar het nu ook om ging en daarna weer vrolijk er van afwijken.
 
Advies: Om het onderwerp - het actieve kind - nog wat sterker in beeld te brengen, kan er wel wat gesneden worden in de foto. Zodanig dat het meisje op het kruispunt rechtsonder terecht komt en wat duidelijker in beeld. Zie voorbeeld hier rechts.

Nienke 3a

 

Peter 1

Algemeen: Dit rupsennest is mooi in beeld gebracht. Je ziet er zelfs nog een uit weglopen. Dat geeft direct een aanwijzing waar dat nest van is. In de duinen zie je er legio. Ook het netwerk van takken waarin het is geweven, is mooi in beeld gebracht.
 
Compositie: Het spinsel is naast het midden geplaatst. En links de takken wirwar. Een mooi evenwicht in de foto. Nadeel is wel de drukke achtergrond van helmgras. Hierdoor komen de takjes niet goed tot hun recht.
 
Advies: Door de voorgrond wat lichter te maken, kunnen de takjes beter gezien worden. Dat is echter best specialistisch werk en lastiger te realiseren. Kies een spinsel dat wat verder afstaat van de achtergrond zodat je beter op de voorgrond kunt scherp stellen.

Peter 2

Algemeen: De voetstappen zijn goed in beeld gebracht met de donkere accenten. De ribbels geven reliëf aan het zand zodat er voldoende dynamiek in de foto blijft. De kleuring van de foto is wat aan de saaie kant. De grijs gekleurde zee en lucht maakt dat het geheel een verlaten indruk geeft.
 
Compositie: De aandacht ligt duidelijk op het zand met daarin de voetstappen, dit deel neemt het grootste deel van de foto in. De zee en de lucht zijn een dun reepje. Je zou iets meer met lijnen kunnen werken van de ribbels of van de voetstappen.
 
Advies: De foto mist zeggingskracht. Een wat lager standpunt met directe aandacht op de voetstappen (vanuit de kijkrichting), zou de foto ondanks zijn gebrekkige kleuring toch spannender maken om naar te kijken. Ook de ribbels zouden dan sterker in beeld komen. Dus: zak eens door de knieën!

 

Valentine 1

Algemeen: Het helmgras is goed in beeld gebracht en goed van scherpte. De achtergrond is ook goed te zien en is verrassend voor de kijker omdat helmgras eerder in een kaal duinlandschap wordt verwacht dan in een begroeid duinlandschap.
 
Compositie: Door de plant in het midden te zetten en de waaïering van de sprieten, oogt het plaatje symmetrisch. Het helmgras is zo centraal dat je als kijker er absoluut niet omheen kan. Het kan zelfs als enigszins opdringerig worden ervaren.
 
Advies: De plant komt niet echt los van de achtergrond omdat de kleuren bijna gelijk zijn. Wat afstand nemen en dan inzoomen helpt vaak goed als je een object wilt isoleren van de achtergond. Ook kun je kijken of je door nabewerking het helmgras nog wat lichter in beeld kunt krijgen. Nu is het onvoldoende spannend om de aandacht even vast te houden.

Valentine 2

Algemeen: De stralenkrans is goed in beeld gebracht en de uitsnede prima. Je kunt de details van deze zaadpluis goed bekijken. Scherpte is goed en belichting ook. Achtergrond mooi vaag gehouden waardoor de dunne steeltjes goed zichtbaar zijn.
 
Compositie: De kern staat in het midden en dat is in de fotografie niet altijd de beste plek. Wat wil je precies laten zien met je foto? Let goed op perspectief, lichtval, lijnenspel en vlakverdeling. Daar kun je om ervaring mee te kijken eens wat mee oefenen.
 
Advies: Kijkend naar de kern in het midden, denk aan de Regel van Derden met het raster. De kern van het object op een van de vier kruispunten geeft een goede vlakverdeling en oogt prettig om naar te kijken.

 

Valentine 3

Algemeen: Een actiefoto! Het onderwerp van deze foto heeft met fotografie te maken. Dat is wel duidelijk. Wat precies in beeld wordt gebracht is onduidelijk. De vader achter fotografeert zijn kind dat tussen oma en mama in staat. Een leuk extra in de achtergrond!
 
Compositie: De vlakverdeling in deze foto is goed gekozen. Op de schuine lijnen zitten de fotografen en ook de man op de achtergrond staat op die lijn. Alle lijnen, ook die van de horizon gaan richting die man, en dat maakt hem in de foto best belangrijk want ogen volgen de lijnen nu eenmaal. Hier is de dame op de voorgrond met blauwe jas en rood haar opvallend, staat in het centrum van de foto maar door de vele elementen er omheen, is het hier prima. De dame is namelijk niet het hoofdonderwerp!
 
Advies: Niet veel. De foto oogt prima, mis alleen de helderheid van de zon nog een beetje. Maar die was niet aanwezig. Je kunt de foto nog wat ophelderen met nabewerking. Maar hoeft niet.

Rachel 1

Algemeen: Helemaal aan het begin (of einde) van de wandeling gemaakt. De sering stond prachtig te bloeien. Je verwacht zo’n struik helemaal niet in de duinen. Dat de vuurtoren in het gaatje zichtbaar is, maakt het tot een leuke foto. De lucht is redelijk goed doortekend.
 
Compositie: prima compositie. De bovenrand van de sering op een derde, een mooie rand van bloemen en als verrassing de vuurtoren. Mooie weergave!
 
Advies: geen. Gewoon een prima foto en fijn om naar te kijken.

Rachel 2 

Algemeen: Een foto met een tip! Hoe kun je je smartphone stil houden tijdens het fotograferen met een laag standpunt? Leuk en duidelijk in beeld gebracht.

Compositie: Prima compositie! Omgeving is goed in beeld gebracht: duinlandschap. Peter toont de tip en is heel goed te zien hoe dat precies gaat. Lucht voldoende doortekent. Horizon op een derde. Kortom: de fotograaf heeft een stevige foto neergezet.

Advies: Met de composities zit het wel goed. Probeer eens te kijken of je je foto’s nog wat extra kan meegeven met nabewerking. Er zijn ook fotografen die daar niet van houden maar het maken van een foto is een reeks van handelingen tot het uiteindelijke resultaat: een artistiek product. Je kiest zelf welke dat allemaal zijn. Ik zou hier de voorgrond nog wat oplichten.

Ik heb jullie ook een foto opdracht gegeven. Gewoon om eens te laten zien hoe je een situatie op allerlei verschillende wijzen kunt fotograferen. Hieronder zien jullie de inzendingen. Ik geef er geen commentaar bij. Vorm je eigen mening. 

 

Elly struik

Erica struik

 

Nienke struik

Jord struik

 

Peter struik

Rachel struik

 

Hier mijn eigen bijdrage. Ik heb aan nabewerking gedaan. Wat licht op gehaald en wat verscherpt. Fotografie is ook een vorm van kunst en ieder kan zelf zijn eigen vorm en expressie daarin zoeken. Kijk wat jou aanspreekt en probeer dat eens uit. Ik heb nog een paar voorbeelden van mijn foto’s toegevoegd.

 

Kees 1

Kees 2

 

Kees 3

Kees struik

Ik wens jullie veel plezier met het maken van foto’s.

Kees Goedegebure
KGphotography

 

     
TOP